Golden-crowned Sifaka ©www.flickr.com
Golden-crowned Sifaka ©www.flickr.com

Order Primates

Family Indriidae

Scientific Name

Tattersall’s sifaka

Other Names

Propithecus tattersalli

Thumbnail Description

It is one of the smallest sifakas (genus Propithecus).

It travels between 461.7 and 1,077 m (1,515 and 3,533 ft) per day.

Size & Weight

Adults:

HEAD-BODY-LENGTH: 45 to 47 cm (18 to 19 in)

WEIGHT: 3.4 to 3.6 kg (7.5 to 7.9 lb)

TAIL: 42 to 47 cm (17 to 19 in)

Habitat

Deciduous and semi-evergreen forest; altitude 500 m (1,640 ft)

Distribution

Northeast Madagascar

Diet

Seeds, fruits, flowers, leaves

Reproduction

Unknown

Population

18,000

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

20,000 ha (49,000 acres; 77 sq mi)

Group Name

Unknown

Predators

Fossa

Sounds

shē-fäk, whinney, churrs,

Behavior

Arboreal, diurnal

Conservation Status

Critically Endangered