Gelada
Gelada ©www.iyufera.com

Order Primates

Family Cercopithecidae

Scientific Name

Theropithecus gelada

Other Names

Gelada baboon, bleeding-heart baboon

Thumbnail Description

At sunrise, they leave the cliffs and travel to the tops of the plateaus to feed and socialize

Size & Weight

Adults:

HEAD-BODY-LENGTH: 50–75 cm (19.7–29.5 in)

WEIGHT: (Males) 18.5 kg (40.8 lb) (Females) 11 kg (24.3 lb)

TAIL: 30–50 cm (11.8–19.7 in)

Habitat

Montane grasslands; elevation 1,800–4,400 m

Distribution

Ethiopian Highlands

Diet

Herbs, small plants, fruits, creepers, bushes, thistles

Reproduction

Unknown

Breeding Season

Unknown

Gestation Period

Unknown

Sexual Maturity

(Males) 4 – 5 years

(Females) 3 years

Population

200,000

Lifespan

20 years

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Troop

Predators

Unknown

Sounds

Unknown

Groups

60 individuals

Behavior

Diurnal, terrestrial

Conservation Status

Least Concern

SHARE
Previous articleChacma Baboon
Next articleSooty Mangabey