Galapagos Penguin
Galapagos Penguins

Order Sphenisciformes

Family Spheniscidae

Genus Spheniscus

Class Aves

Scientific Name

Spheniscus mendiculus

Thumbnail Description

  • Males are larger than the females.
  • They are mainly recognized by their black-grey upperparts.
  • They build nests within 50 meters (160 ft) of the water.
Galapagos Penguin
Galapagos Penguin’s eggs ©www.gettyimages.com

Size & Weight

BODY-LENGTH: 49 centimeters (19 in)

WEIGHT: 2.5 kilograms (5.5 lb)

Habitat

Crevices

Range

Galapagos Islands, Santiago, Bartolomé, northern Santa Cruz, Floreana

Diet

Mullet, sardines, crustaceans

Number of Eggs

1 – 2 eggs

Galapagos Penguin
Galapagos Penguin swimming

Breeding Season

May and January

Incubation Period

38–40 days

Nestling Period

Unknown

Fledging Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

1,000

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Size

Unknown

Predators

Dogs, rats, cats, crabs, snakes, hawks, rice rats, owls

Behavior

Unknown

Conservation Status

Endangered