Francois langur
Francois langur ©www.nydailynews.com

Order Primates

Family Cercopithecidae

Scientific Name

Trachypithecus francoisi

Other Names

Francois’ leaf monkey, Tonkin leaf monkey, white side-burned black langur

Size & Weight

Adults:

(Males)

HEAD-BODY-LENGTH: 55–64 cm (22–25 in)

WEIGHT: 6.5–7.2 kg (14–16 lb)

TAIL: 82–96 cm (32–38 in)

(Females)

HEAD-BODY-LENGTH: 47–59 cm (19–23 in)

WEIGHT: 5.5–5.9 kg (12–13 lb)

TAIL: 74–89 cm (29–35 in)

Newborns:

WEIGHT: 0.45–0.50 kg (16–18 oz)

Habitat

Limestone cliffs, caves of tropical, subtropical zones

Distribution

Southwestern China, northeastern Vietnam

Diet

Fruits (17.2%), seeds (14.2%), flowers, stems, roots, bark, minerals, insects, leaves

Reproduction

Unknown

Breeding Season

Unknown

Gestation Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

2,500

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

19 hectares (230,000 sq. yd)

Group Name

Troops

Predators

Clouded leopard, crested serpent eagle, mountain hawk-eagle

Sounds

Unknown

Groups

4 – 27 members (500 – 600 max.)

Behavior

Diurnal, arboreal

Conservation Status

Endangered