Fiordland Penguin
Fiordland Penguin ©www.animalstime.com

Order Sphenisciformes

Family Spheniscidae

Genus Eudyptes

Class Aves

Scientific Name

Eudyptes pachyrhynchus

Other Names

Tawaki, Thick-billed penguin, Fiordland Crested Penguin

Thumbnail Description

  • Male penguins look after the chicks in the first couple of weeks.
  • They are mainly distinguished by their pale yellow feather plumes that run above each eye.
Fiordland Penguin
Fiordland Penguin’s chicks

Size & Weight

BODY-LENGTH: 60 cm (24 in)

WEIGHT: 2 to 5.95 kg (4.4 to 13.1 lb)

Habitat

Secluded coastlines

Range

New Zealand (Fiordland coast, Stewart Island, Rakiura)

Diet

Krill, Nyctiphanes australis, hoki, red cod, arrow squid

Number of Eggs

1 egg

Eggs Size

Unknown

Yellow-eyed Penguin
Yellow-eyed Penguin’s egg ©karamea.org.nz

Breeding Season

June

Incubation Period

28 – 42 days

Fledging Period

70 – 77 days

Sexual Maturity

5 years

Population

2,500 – 3,000

Lifespan

20 years

Speed

Unknown

Group Size

Unknown

Predators

Dogs, rats, cats, stoats, ferrets, wekas, Hooker’s sea lions

Sounds

Unknown

Behavior

Unknown

Conservation Status

Vulnerable