Fin WhaleOrder Cetartiodactyla

Family Balaenopteridae

Scientific Name

Balaenoptera physalus

Other Names

Finback whale, razorback, common rorqual

Thumbnail Description

The fin whale dives to depths of up to 470 metres (1,540 ft).

Size and Weight

Length: 20 metres (66 ft)

Habitat

Temperate and cool waters

Distribution

North Atlantic (United Kingdom to Greenland), North Pacific (California, Washington to East China Sea), South Pacific (New Zealand, Peru, South Georgia, Subantarctic Islands, Campbell Island

Diet

Euphausiids, large copepods, Arctic krill, Alaska Pollock, capelin, Pacific herring, Japanese flying squid, Japanese anchovy,

Reproduction

1

Population

100,000 – 119,000

Lifespan

Avg. 94 years (max. 135 – 140 years)

Speed

46 km/h (29 mph)

Predator

Killer whale

Nature

Live in groups of 6 – 10 individuals

Conservation Status

Endangered