Eurasian Sparrowhawk
Eurasian Sparrowhawk ©www.biolib.cz

Order Accipitriformes

Family Accipitridae

Genus Accipiter

Scientific Name

Accipiter nisus

Other Names

Northern sparrowhawk, sparrowhawk

Thumbnail Description

It is capable to kill birds weighing 500 g (18 oz) or more.

During hunting, this species can fly 2–3 km (1.2–1.9 mi) per day.

Size & Weight

(Males)

  • BODY-LENGTH: 29–34 cm (11–13 in)
  • WEIGHT: 110–196 g (3.9–6.9 oz)
  • WINGSPAN: 59–64 cm (23–25 in)

(Females)

  • BODY-LENGTH: 35–41 cm (14–16 in)
  • WEIGHT: 185–342 g (6.5–12.1 oz)
  • WINGSPAN: 67–80 cm (26–31 in)

Habitat

Coniferous or woodland forests

Range

Germany, North Africa, northern Europe, Asia, Kalliningrad (Russia)

Diet

House sparrow, wood pigeons, common blackbirds

Number of Eggs

4 – 5 eggs

Eggs Size

LENGTH: 35–46 x 28–35 mm (1.4–1.8 x 1.1–1.4 inches)

WEIGHT: 22.5 g (0.79 oz)

Breeding Season

May – August

Incubation Period

33 days

Nestling Period

28 – 30 days

Nest

LENGTH: 60 cm (2.0 ft)

DIAMETER: 60 cm (24 in)

Fledging Period

24 – 28 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

1 – 3 years

Population

Unknown

Lifespan

20 years

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

(Males) 9.2 km2 (3.6 sq mi)

(Females) 12.3 km2 (4.7 sq mi)

Group Size

Unknown

Predators

Barn owl, tawny owl, northern goshawk, peregrine falcon, golden eagle, eagle owl, red fox, stone marten, pine marten

Sounds

Unknown

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Least Concern