Etruscan Shrew
Etruscan Shrew ©ferrebeekeeper.wordpress.com

Order Eulipotyphla

Family Sorcidae

Genus Suncus

Scientific Name

Suncus etruscus

Other Names

Etruscan pygmy shrew, white-toothed pygmy shrew

Thumbnail Description

Etruscan shrew is the smallest living mammal on earth with the weight averaging 1.8 grams only.

It is thought to eat 2 times its own body weight.

Size & Weight

Adults:

BODY-LENGTH: 3 and 5.2 cm (1.2 and 2.0 in)

WEIGHT: 1.8 grams (0.063 oz)

TAIL: 2.4 to 3.2 cm (0.94 to 1.26 in)

Newborns:

WEIGHT: 0.2 g (0.0071 oz)

Habitat

Scrubs, deciduous forests, grasslands; altitude 3,000 m (9,800 ft)

Distribution

Albania, Bosnia, Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cyprus, France, Macedonia, Malta, Montenegro, Greece, Italy, Portugal, Slovenia, Spain, Turkey, Algeria, Tunisia, Morocco, Israel, Jordan, Lebanon, Oman, Syria, Afghanistan, Azerbaijan, Bhutan, China, Burma, Georgia, India, Iran, Iraq, Kazakhstan, Laos, Malaysia, Pakistan, Nepal, Vietnam, Thailand, Turkey, Brunei, Kuwait

Diet

Invertebrates, insects, larvae, earthworms, amphibians, lizards, rodents, grasshoppers

Reproduction

2–6 cubs

Mating Period

March to October

Gestation Period

27–28 days

Weaning Period

20 days

Sexual Maturity

3 – 4 weeks

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Cubs

Home Range

Unknown

Group Name

Unknown

Predators

Owls

Sounds

Unknown

Group Size

Unknown

Behavior

Solitary

Conservation Status

Least Concern

A