Egyptian Vulture
Egyptian Vulture

Order Accipitriformes

Family Accipitridae

Genus Haliaeetus

Scientific Name

Neophron percnopterus

Other Names

White scavenger vulture, pharaoh’s chicken

Size & Weight

  • BODY-LENGTH: (Males) 47–52 cm (19–20 in) (Females) 52–55.5 cm (20.5–21.9 in)
  • WEIGHT: 1,600–2,400 g (56.4–84.7 oz)
  • WINGSPAN: 393–490 mm (15.5–19.3 in)
  • TAIL: 240–285 mm (9.4–11.2 in)
  • TARSUS: 5–93 mm (2.9–3.7 in)

Habitat

Cliffs, mountains

Range

Southern Europe, northern Africa, western and southern Asia, Sri Lanka; altitude 2,000 meters (6,600 ft)

Diet

Insects in dung, carrion, vegetable matter, small animals, wild rabbits, reptiles, birds

Number of Eggs

2 eggs

Breeding Season

Unknown

Incubation Period

Unknown

Hatching Period

42 days

Fledging Period

90 to 110 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

21 years (wild)

37 years (captivity)

Migrating Distance

500 kilometers (310 mi)

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Size

Unknown

Predators

Golden eagles, red foxes, eagle owls

Sounds

Hissing

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Endangered

A