Eastern Grey Kangaroo ©wildlife.projectlte.com
Eastern Grey Kangaroo ©wildlife.projectlte.com

Order Diprotodontia

Family Macropodidae

Scientific Name

Macropus giganteus

Other Names

Great grey kangaroo, Forester kangaroo

Thumbnail Description

The Eastern grey kangaroo is the second largest and heaviest living marsupial and native land mammal in Australia

Size and Weight

Adults:

(MALES)

BODY-LENGTH: 97 – 230 cm

WEIGHT: 50 to 66 kg (110 to 146 lb)

TAIL: 43 – 109 cm

(FEMALES)

HEAD-BODY-LENGTH: 96 – 186 cm

WEIGHT: 17 to 40 kg (37 to 88 lb)

TAIL: 45 – 84 cm

Newborns:

WEIGHT: 0.8 g

Habitat

Woodlands, sub-tropical forests, mountain forests, inland scrubs

Distribution

North-eastern Queensland (Cape York Peninsula) to south-eastern South Australia

Diet

Grasses, herbs, leaves, shrubby vegetation

Reproduction

1

Population

10,000 – 20,000

Lifespan

25 years (captivity)

Speed

64 km/h (40 mph)

Baby Name

Joey

Home Range

Unknown

Predators

Unknown

Sounds

Clucking

Behavior

Nocturnal

Conservation Status

Least Concern