whaleOrder Cetacea

Family Delphinidae

Scientific Name

Lagenorhynchus obscurus

Thumbnail Description

They perform several different aerial displays such as leaps, backslaps, headslaps, tailslaps, spins, and noseouts

Size and Weight

LENGTH: 167–178 cm

WEIGHT: 69–78 kg

LARGEST SPECIMEN: 210 cm (length) 100 kg (mass)

Habitat

Cool, upwelling waters

Distribution

South America, southwestern Africa, southern Australia and Tasmania, New Zealand (East Cape, Cape Palliser, North Island, Timaru, Oamaru, South Island)

Diet

Anchovies, lantern fish, pilchards, sculpins, hakes, horse mackerel, hoki and red cod

Reproduction

1

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

20 knots

Predators

Killer whales, large sharks

Sounds

Unknown

Behavior

Form groups of 10 – 100 animals

Conservation Status

Least Concern