whaleOrder Sirenia

Family Dugongidae

Scientific Name

Dugong dugon

Other Names

Sea cow

Thumbnail Description

Although they are social animals, dugongs are typically solitary or found in pairs

Size and Weight

LENGTH: 3 m (9.8 ft)

WEIGHT: 420 kilograms (926 lb)

Habitat

Warm waters

Distribution

Middle East, Africa, Northern Indian Ocean, Continental China, Vietnam, Cambodia, Taiwan, Philippines, Japan, South Asia, South Pacific, Australia

Diet

Herbivores; but also eat jellyfish, sea squirts, shellfish; sea grass such as Halophila, Halodule

Reproduction

1

Population

85,000

Lifespan

50 years

Speed

10 km/h (6.2 mph)

Predators

Crocodiles, killer whales, sharks

Sounds

Unknown

Behavior

Unknown

Conservation Status

Vulnerable