crowned eagle
crowned eagle ©www.pers-birding-pages.com

Order Accipitriformes

Family Accipitridae

Genus Stephanoaetus

Scientific Name

Stephanoaetus coronatus

Other Names

African crowned eagle, crowned hawk-eagle

Thumbnail Description

It is the ninth heaviest eagle species.

Crowned eagles are highly intelligent and curious birds.

Size & Weight

  • OVERALL LENGTH 80 to 99 cm (31 to 39 in)
  • WEIGHT: (Males) 55–4.12 kg (5 lb 10 oz–9 lb 1 oz) (Females) 3.2–4.7 kg (7 lb 1 oz–10 lb 6 oz)
  • WINGSPAN: 1.51 to 1.81 m (4 ft 11 in to 5 ft 11 in)
  • TAIL: 30 to 41 cm (12 to 16 in)
  • WING CHORD: (Males) 46.7 cm (18.4 in) (Females) 2 cm (20.2 in)
  • TARSUS: 5–10.3 cm (3.3–4.1 in)

Habitat

Dense woodlands, rainforest, wooded riparian woods, rocky outcrops; altitude 3,000 m (9,800 ft)

Range

Central Ethiopia, Uganda, Kenya, Tanzania, eastern South Africa, Knysna, western and central Africa, Senegal, Gambia, Sierra Leone, Cameroon, Guinean forests, Democratic Republic of the Congo, Angola, West Africa.

Diet

Rock hyrax, duikers, monkeys, birds, lizards, chevrotains, bats, springhares, sun squirrels, cape porcupines, African palm civet, genets, banded mongoose, black-backed jackal, pigeons, ostrich chicks, marabou stork, hornbills, guineafowls, snakes, monitor lizards, rock monitor, small pigs, deer fawns, emus, reindeer

Number of Eggs

18 eggs

Eggs Size

LENGTH: 60.9–75.5 mm (2.40–2.97 in)

WIDTH: 50.8–57.9 mm (2.00–2.28 in)

Breeding Season

July to November

Incubation Period

Unknown

Nestling Period

Unknown

Nest

WIDTH: 1.5 m (4.9 ft)

DEPTH: 50 cm (20 in)

Fledging Period

90 to 115 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

6.5 to 16 km2 (2.5 to 6.2 sq mi)

Group Size

Unknown

Predators

Komodo dragons, great white shark

Sounds

kwee-kwee-kwee

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Near Threatened

SHARE
Previous articleBarbary Falcon
Next articleCommon Kestrel