crab-eating macaque
crab-eating macaque ©true-wildlife.blogspot.com

Order Primates

Family Cercopithecidae

Scientific Name

Macaca fascicularis

Other Names

Long-tailed macaque, cynomolgus monkey, kera

Thumbnail Description

They use their tails to jump distances up to 5 m (16 ft)

Size & Weight

Adults:

BODY-LENGTH: 38–55 cm (15–22 in)

WEIGHT: (Males) 5–9 kg (11–20 lb) (Females) 3–6 kg (6.6–13.2 lb)

TAIL: 40–65 cm (16–26 in)

Infants:

WEIGHT: 320 g (11 oz)

Habitat

Primary lowland rainforests, shrubland, riverine, coastal forests

Distribution

Southeastern Bangladesh, Malaysia, Sumatra, Java, Borneo, Philippines, Nicobar Islands (Bay of Bengal)

Diet

Crabs, fruits – seeds (60 – 90%), leaves, flowers, roots, bark, birds, lizards, frogs, fish

Reproduction

1 litter

Breeding Season

Unknown

Gestation Period

162–193 days

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Troops

Predators

Unknown

Sounds

Unknown

Groups

3 – 20 members

Behavior

Terrestrial, diurnal

Conservation Status

Least Concern