Common Squirrel Monkey
Common Squirrel Monkey ©www.theanimalfiles.com

Order Primates

Family Cebidae

Scientific Name

Saimiri sciureus

Thumbnail Description

It is usually quiet, but will utter loud cries when alarmed. The common squirrel monkey uses different types of calls for specific situations

Size & Weight

Adults:

HEAD-BODY-LENGTH: 10.8–14.6 in (27.5–37 cm)

WEIGHT: 19.5–44.1 oz (559–1,250 g)

TAIL: 15–17.8 in (26.5–45 cm)

Habitat

Rainforest, savannah, mangroves, marshlands, primary, secondary rainforest, riverine forest; elevation 6,600 ft (2,000 m)

Distribution

Brazil, Colombia, Ecuador, French Guiana, Guyana, Peru, Suriname, Venezuela

Diet

Fruits, insects, vegetables (lettuce, celery, onions)

Reproduction

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Bands, Troops

Predators

Unknown

Sounds

Smooth chuck, bent mask chuck, peep, twitter

Groups

20 – 300 individuals

Behavior

Diurnal, arboreal

Conservation Status

Least Concern