Collard titi
Collard titi ©www.snipview.com

Order Primates

Family Pitheciidae

Scientific Name

Callicebus torquatus

Other Names

Widow monkey, yellow-handed titi

Thumbnail Description

They forage in the middle and upper canopy and rest in the lower canopy

Size & Weight

Adults:

HEAD-BODY-LENGTH: 9.1–14.2 in (232–260 mm)

WEIGHT: 16.7–19.3 in (425–493 mm)

TAIL: 38.8–52.9 oz (1,100–1,500 g)

Habitat

Primary, secondary terre firme forests, white sands, black-water streams; altitude 500 m

Distribution

Western Amazon Basin lowlands of Colombia, Venezuela, Peru, Brazil

Diet

Fruit, seeds, leaves, insects, Lepidopteran larva, spiders, orthopterans, 7% Pithecellobium sp., Jessenia bataua, Psychotrian axillaris; Guatteria elata, Virola sp.

Reproduction

1 litter

Breeding Months

December – January

Sexual Maturity

(Males) 24–42 months

(Females) 24–36 months

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

15–25 ha

Group Name

3 – 5 members

Predators

Unknown

Sounds

Purr, growl, peeps, bark

Groups

Unknown

Behavior

Diurnal, arboreal

Conservation Status

Least Concern

SHARE
Previous articleAtlantic Titi
Next articleMadidi Titi