chacma baboon
chacma baboon ©www.africam.com

Order Primates

Family Cercopithecidae

Scientific Name

Papio ursinus

Other Names

Cape baboon

Thumbnail Description

The chacma baboon often sleeps in large groups on cliffs or in trees at night to avoid predators

Size & Weight

Adults:

BODY-LENGTH: 50–115 cm (20–45 in)

WEIGHT: (Males) 21 to 45 kg (46 to 99 lb) (Females) 12 to 25 kg (26 to 55 lb)

Habitat

Woodland, savanna, steppes, subdesert, grassy alpine slopes

Distribution

Angola, Zambia, Mozambique

Diet

Insects, seeds, grass, smaller vertebrate animals, fungi

Reproduction

Unknown

Breeding Season

Unknown

Gestation Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Troop

Predators

Unknown

Sounds

Unknown

Groups

Unknown

Behavior

Diurnal, terrestrial

Conservation Status

Least Concern

SHARE
Previous articleYellow Baboon
Next articleGelada