Celebes Crested Macaque
Celebes Crested Macaque ©www.konicaminolta.com

Order Primates

Family Cercopithecidae

Scientific Name

Macaca nigra

Other Names

Crested black macaque, Sulawesi crested macaque, black ape

Thumbnail Description

It spends 60% of its day on the ground foraging for food and socializing

Size & Weight

Adults:

BODY-LENGTH: 44 cm (17 in) to 60 cm (24 in)

WEIGHT: 3.6 to 10.4 kg

Habitat

Rainforests

Distribution

Sulawesi (Celebes)

Diet

Leaves, buds, seeds, fungus, birds, bird eggs, insects (caterpillars), small lizard, frog

Reproduction

1 litter

Breeding Season

Unknown

Gestation Period

174 days

Sexual Maturity

3 – 4 years

Population

Unknown

Lifespan

20 years (wild)

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Troops

Predators

Unknown

Sounds

Unknown

Groups

5 – 25 members (75 max.)

Behavior

Terrestrial, diurnal

Conservation Status

Critically Endangered