whaleOrder Carnivora

Family Otariidae

Scientific Name

Arctocephalus pusillus

Other Names

Cape fur seal, South African fur seal, Australian fur seal

Thumbnail Description

The largest and most robust fur seal

Size and Weight

Adults:

LENGTH: (males) 2.3 m (7.5 ft); (females) 1.8 m (5.9 ft)

WEIGHT: (males) 200–300 kg (440–660 lb); (females) 120kg (260 lb)

Habitat

Rock islands, rock ledges

Distribution

Cape Cross (Namibia), Cape of Good Hope, Port Elizabeth, Bass Strait,

Diet

Fish, squid, crab, crustaceans, cephalopods, birds, lobsters, octopus

Reproduction

1

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Baby Name

Pups

Predators

Black-backed jackals, brown hyenas, white sharks, orcas

Speed

Unknown

Sounds

Unknown

Behavior

Colonies of 500 – 1,500 individuals

Conservation Status

Least Concern