bornean orangutan
bornean orangutan ©www.telegraph.co.uk

Order Primates

Family Hominidae

Scientific Name

Pongo pygmaeus

Size & Weight

Adults:

(Males)

HEAD-BODY-LENGTH: 1.2–1.4 m (3.9–4.6 ft)

WEIGHT: 50–100 kg (110–220 lb)

(Females)

HEAD-BODY-LENGTH: 1–1.2 m (3.3–3.9 ft)

WEIGHT: 30–50 kg (66–110 lb)

Habitat

Tropical, subtropical moist broadleaf forests; altitude 1,500 m (4,900 ft)

Distribution

Borneo

Diet

Figs, durians, leaves, seeds, bird eggs, flowers, honey, insects

Reproduction

Unknown

Mating Period

Unknown

Gestation Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

54,500

Lifespan

35–45 years (wild)

60 years (captivity)

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Troops

Predators

Unknown

Sounds

Unknown

Group Size

Unknown

Behavior

Diurnal, arboreal

Conservation Status

Endangered