Black-Shouldered Kite
Black-Shouldered Kite ©www.wildbirdsofaustralia.com.au

Order Accipitriformes

Family Accipitridae

Genus Elanus

Scientific Name

Elanus axillaris

Other Names

Australian black-shouldered kite

Thumbnail Description

Kites are territorial when food is not abundant.

Size & Weight

BODY-LENGTH: 35–38 cm (14–15 in)

WEIGHT: 291 g (10.3 oz)

WINGSPAN: 80–95 cm (31–37 in)

Habitat

Coastal dunes, drier marshland, farmland

Distribution

South-east Queensland, northern Tasmania, Torres Strait islands

Diet

Grasshoppers, rats, small reptiles, birds, rabbits, mice, mouse-sized mammals

Reproduction

3 – 4 eggs

Eggs Size

42 mm × 31 mm (1.7 in × 1.2 in)

Height of Flight

10 to 12 m (33 to 39 ft)

Breeding Season

August to January

Incubation Period

30 days

Nestling Period

36 days

Fledging Period

5 weeks

Gestation Period

Unknown

Nests

HEIGHT: 5 to 20 m (16 to 66 ft)

WIDTH: 28 to 38 cm (11 to 15 in)

DEPTH: 58 cm (23 in)

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Unknown

Predators

Unknown

Sounds

Chee-chee-chee, skree-ah, whistle, chatter, croak

Group Size

Up to 70 members

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Least Concern

SHARE
Previous articleBlack-winged Kite
Next articleWhite-tailed Kite