black howler
black howler ©www.rainforest-alliance.org

Order Primates

Family Atelidae

Scientific Name

Alouatta caraya

Thumbnail Description

Their call can be heard up to 5 km away.

They commonly sleep or rest up to 70% of the day.

Size & Weight

Adults:

(Males)

BODY-LENGTH: 1.7 to 2.2 ft

WEIGHT: 6.7 kg

(Females)

BODY-LENGTH: 1.6 ft

WEIGHT: 4.4 kg

Newborns:

WEIGHT: 125 g

Habitat

Semideciduous, gallery forests

Distribution

Northeastern Argentina, eastern Bolivia, eastern, southern Brazil, Paraguay

Diet

Fruits, buds, flowers

Reproduction

1 litter

Breeding Season

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

20 years

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

13 to 18 ha

Group Name

Troops

Predators

Harpy eagles, tayras, hawks, jaguars, felids

Sounds

Unknown

Groups

7 – 9 members (up to 9)

Behavior

Unknown

Conservation Status

Least Concern