Bearded Vulture
Bearded Vulture ©projectvulture.org.za

Order Accipitriformes

Family Accipitridae

Genus Gypaetus

Scientific Name

Gypaetus barbatus

Other Names

Lammergeyer, ossifrage

Thumbnail Description

They can take the prey to a height of about 50–150 m (160–490 ft) above the ground.

Size & Weight

  • BODY-LENGTH: 94–125 cm (37–49 in)
  • WEIGHT: 4.5–7.8 kg (9.9–17.2 lb)
  • WINGSPAN: 31–2.83 m (7.6–9.3 ft)
  • TAIL: 7–52 cm (16.8–20.5 in)
  • TARSUS: 8–10 cm (3.5–3.9 in)
  • WING CHORD: 5–91 cm (28.1–35.8 in)

Habitat

Cliffs, crags, precipices, canyons, gorges, alpine pastures, meadows, montane grassland, heath, steep-sided, rocky wadis, high steppe forests; altitude 5,000 m (16,000 ft)

Range

Pyrenees (Eurasia), Alps, Caucasus region, Zagros Mountains, Alborzs, Altai Mountains, Himalayas, Ladakh (north India), western and central China, Israel, central Kenya, northern Tanzania, Ethiopian Highlands, Atlas Mountains,

Diet

Tortoises, rock hyraxes, long monitor lizard, marmots, hares, Steenbok, ibex, Chamois, partridges, pigeons

Number of Eggs

1 – 2 eggs

Breeding Season

December – September

Incubation Period

53 to 60 days

Nest

WIDTH: 2.5 m (8.2 ft)

DEPTH: 1 m (3.3 ft)

Fledging Period

100 to 130 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

10,000

Lifespan

21.4 years (wild)

45 years (captivity)

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Size

Unknown

Predators

Wolves, golden eagles

Sounds

Unknown

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Near Threatened

SHARE
Previous articleBlack Harrier
Next articleBateleur