barn owl
Barn Owl ©www.deviantart.com

Order Strigiformes

Family Tytonidae

Genus Tyto

Scientific Name

Tyto alba

Other Names

Common barn owl, white owl, silver owl, demon owl, ghost owl, death owl, night owl, rat owl, church owl, cave owl, stone owl, hobby owl, dobby owl, white-breasted owl, golden owl, scritch owl, screech owl, straw owl, barnyard owl, delicate owl, monkey-faced owl, hissing owl

Thumbnail Description

Barn owls usually sleep during the day, upright on one leg.

They mainly hunt in complete darkness.

Size & Weight

OVERALL LENGTH: 33 to 39 cm (13 to 15 in)

WEIGHT: 0.4–2.8 lb (187–1,260 g)

WINGSPAN: 80 to 95 cm (31 to 37 in)

Habitat

Open grasslands, wetlands, semidesert; altitude 3,000 meters (9,800 ft)

Range

Eurasia, North America, Sahara Desert, Middle Eastern deserts, New Zealand, Mediterranean, South America, Caribbean, Southeast Asia, Australasia, Madagascar

Diet

Vertebrates, invertebrates, small mammals, reptiles, large insects, lizards, earthworms, turnstones, plovers, Leech’s storm petrel, pratincoles, termites, rabbits, true crickets, snakes, amphibians, birds, shrews, frogs, toads

Number of Eggs

4 – 7 (up to 20)

Eggs Size

Unknown

Breeding Season

February – August (or November)

Breeding Interval

1 year

Incubation Period

30 – 31 days

Nestling Period

Unknown

Nest

Unknown

Fledging Period

50 – 55 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

14 – 21 days

Sexual Maturity

1 – 2 years

Population

Unknown

Lifespan

18 years

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

300 hectares

Predators

Large American opossums, common raccoon, hawks, eagles, great horned owl, northern goshawk, Eurasian eagle-owl, common buzzard,

Group Size

Unknown

Sounds

kee-yak

Behavior

Nocturnal

Conservation Status

Least Concern

Advertisements
SHARE
Previous articleBateleur
Next articleBarbary Falcon