barbary macaque
barbary macaque ©fineartamerica.com

Order Primates

Family Cercopithecidae

Scientific Name

Macaca sylvanus

Other Names

Barbary ape, magot

Thumbnail Description

Typically sleep in trees at night

Size & Weight

Adults:

(Males)

HEAD-BODY-LENGTH: 25.5 in (64.0 cm)

WEIGHT: 31 lb 15 oz (14.5 kg)

TAIL: 1 in (2.5 cm)

(Females)

WEIGHT: 21 1b 13 oz (9.9 kg)

Habitat

Deciduous mixed oak, cedar forests

Distribution

Algeria, northeastern Morocco

Diet

Acorns, cones, needles, barks, mushrooms, bulbs, snails, earthworms, scorpions, spiders, centipedes, millipedes, grasshoppers, termites, water striders, scale insects, beetles, butterflies, moths, ants, tadpoles

Reproduction

Unknown

Breeding Season

November – March

Gestation Period

164 days

Sexual Maturity

3 – 4 years

Population

Unknown

Lifespan

(Males) 25 years

(Females) 30 years

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Troops

Predators

Leopards, eagles, domestic dogs

Sounds

Unknown

Groups

10 – 100 members

Behavior

Diurnal, terrestrial

Conservation Status

Endangered