whaleOrder Cetacea

Family Balaenopteridae

Scientific Name

Balaenoptera bonaerensis

Other Names

Southern minke whale

Thumbnail Description

The Antarctic minke whale is the world’s most abundant baleen whale

Size and Weight

Heaviest female: 10.4 metric tons

Female length: 8.1 metres (26.6 feet); male length 7.6 metres (24.9 feet)

Habitat

Coastal and offshore waters

Distribution

Brazil, Uruguay, Argentina, Gulf of Guinea, South Africa, New Zealand, Western Australia,

Diet

Euphausiids, Antarctic krill, E. crystallorophias, calanoid copepods,Themisto gaudichaudii, Antarctic sidestripes, myctophids, crocodile icefish, Cryodraco antarcticus, nototheniids

Reproduction

1

Population

515,000

Predators

Killer whale

Lifespan

43 years

Speed

20 km/h

Sounds

Clanging bell, clicks, screeches, grunts, downsweeps

Nature

Highly sociable

Conservation Status

Data Deficient