American Badger ©www.eattheweeds.com
American Badger ©www.eattheweeds.com

Order Carnivora

Family Mustelidae

Scientific Name

Taxidea taxus

Thumbnail Description

Badgers do not hibernate, but may become less active in winter

Size and Weight

Adults:

BODY-LENGTH: 60 to 75 cm (23.6 to 29.5 inches)

WEIGHT: (males) 9 kg (19.8 pounds) (females) 7 kg (15.5 pounds)

SHOULDER HEIGHT: 23 to 28 cm (9.1 to 11.0 in)

Habitat

Grasslands, parklands, farms, treeless areas, forest glades, meadows, marshes, brushy areas, hot deserts, mountain meadows; altitude 12,000 feet (3,600 m)

Distribution

Western and central United States

Diet

Pocket gophers, ground squirrels, moles, marmots, prairie dogs, pika, woodrats, kangaroo rats, deer mice, voles, ground-nesting birds, bank swallow or sand martin, burrowing owl, lizards, amphibians, carrion, fish, skunks, insects, including bees and honeycomb

Reproduction

1 – 5

Population

Unknown

Lifespan

9 – 10 years (wild) 15 years (captivity)

Baby Name

Cubs

Home Range

2,100 acres (850 ha)

Speed

Unknown

Predators

Golden eagles, coyotes, cougars, bobcats, bears, gray wolves

Sounds

Unknown

Behavior

Nocturnal

Conservation Status

Least Concern