African Harrier Hawk
African Harrier Hawk ©www.cwardphotography.co.uk

Order Accipitriformes

Family Accipitridae

Genus Polyboroides

Scientific Name

Polyboroides typus

Other Names

Harrier hawk, gymnogene

Thumbnail Description

It is thought to fly slowly and scanning the ground for its prey.

Size & Weight

BODY-LENGTH: 60–66 cm

WEIGHT: 2 lbs

WINGSPAN: 5 inches

Habitat

Natural woodland, tree plantations, urban areas, forest, savanna,

Range

South Africa, north of Botswana, north of Sahara Desert, northern Zambia, northern Zimbabwe

Diet

Feral pigeons, house sparrows, eastern gray squirrels, rodents, lizards, small birds, insects

Number of Eggs

2 eggs

Eggs Size

Unknown

Breeding Season

Spring & Summer

Incubation Period

35 days

Nestling Period

Unknown

Nest

HEIGHT: 50 – 150 inches

Fledging Period

7 – 9 weeks

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Size

Unknown

Sounds

sueee-sueee-sueee

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Least Concern