Scientific Classification

Clade Synapsida
Class Mammalia
Order Proboscidea
Family Elephantidae
Genus Loxodonta
Scientific Name Loxodonta cyclotis
African Forest Elephant
African Forest Elephant ©www.iccs.org.uk

African Forest Elephant Description

  • The African forest elephant is smaller than the African bush elephants.
  • They rarely interact with members of other groups.
  • It is the third largest herbivorous land mammal.

Size & Weight

Adults:

  • SHOULDER HEIGHT: 5 m (8 ft)
  • WEIGHT: 900 kg (1,980 lb)

Habitat

Forests, floodplains

Range

Congo Basin

African Forest Elephant
African Forest Elephant

Diet

Leaves, bark, fruits

Reproduction

1 – 2 calves

Gestation Period

22 months

Sexual Maturity

8 – 12 years (Females)

Population

200,000

Lifespan

60 – 70 years

Speed

39 km/h

Group Size

3 – 5 individuals

Predators

Humans

Conservation Status

Vulnerable