Scientific Classification

Clade Synapsida
Class Mammalia
Order Proboscidea
Family Elephantidae
Genus Loxodonta
Scientific Name Loxodonta africana
African Bush Elephant
African Bush Elephant

Other Names

African Elephant

African Bush Elephant Description

  • The African bush elephant is the heaviest of all land mammals.
  • They have the largest ears of all elephants.
  • Elephants consume 225 kilograms (500 lb) of food each day.
  • African bush elephants have the longest gestation period of all mammals.

Size & Weight

Adults:

(Males)

  • WEIGHT: 6 tonnes (13,230 lb)
  • SHOULDER HEIGHT: 2 meters (10.5 ft)

(Females)

  • WEIGHT: 3 tonnes (6,610 lb)
  • SHOULDER HEIGHT: 6 meters (8.5 ft)

Calves

  • LENGTH: 90 cm
  • WEIGHT: 100 kg
African bush elephant
African Bush Elephant

Subspecies

  • South African Bush Elephant
  • East African Bush Elephant/Masai elephant
  • West African Bush Elephant/African plains elephant
  • North African Bush Elephant

Range

Southern Congo, Zambia, South Africa, Angola, Gabon, Botswana, Swaziland, Mozambique, Namibia, Malawi, Tanzania, Kenya, Eastern Democratic Republic of Congo, Senegal, Northern Cameroon, Ethiopia, Somalia

Diet

Grasslands, herbs, shrubbery leaves, partial deserts

Reproduction

1 calf

Gestation Period

22 months

Population

10,000

Speed

24.9 mph

Predators

Lions, leopards, crocodiles, hyenas

Conservation Status

Vulnerable

A