adelie penguin
Adelie Penguin ©www.nydailynews.com

Order Sphenisciformes

Family Spheniscidae

Genus Pygoscelis

Class Aves

Scientific Name

Pygoscelis adeliae

Thumbnail Description

The adelie penguin migrates an average of about 13,000 kilometers (8,100 mi) during the year.

Size & Weight

BODY-HEIGHT: 46 to 71 cm (18 to 28 in)

WEIGHT: (males) 9.6–11.8 lb (4,340–5,350 g) (females) 8.6–10.5 lb (3,890–4,740 g)

adelie penguin
Adelie Penguin eating fish ©www.ibtimes.com

Habitat

Ice-free land

Range

Antarctic zone

Diet

Antarctic krill, ice krill, Antarctic silverfish, sea krill, glacial squid

Number of Eggs

2 eggs

Breeding Season

October to February

adelie penguin
A female adelie penguin with her egg

Incubation Period

32 to 34 days

Nestling Period

22 days

Fledging Period

50 to 60 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

3,790,000

Lifespan

Unknown

Speed

5 miles per hour (8.0 km/h)

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Size

200,000

Predators

Leopard seals, skua, orca

Sounds

Unknown

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Near Threatened