Aardvark
Aardvark ©www.dailymail.co.uk

Order  Tubulidentata

Family Orycteropodidae

Genus  Orycteropus

Scientific Name

Orycteropus afer

Thumbnail Description

They have 20–25 centimeters long ears.

They are thought to spend the daylight hours in dark underground burrows to avoid the heat of the day.

Aardvark forages in a zigzag manner.

They eat up to 50,000 insects in one night.

Size & Weight

Adults:

HEAD-BODY-LENGTH: 105 and 130 centimeters (3.44–4.27 ft)

WEIGHT: 60 and 80 kilograms (130–180 lb)

SHOULDER HEIGHT: 60 centimeters (24 in)

TAIL: 70 centimeters (28 in)

Newborns:

WEIGHT: 1.7–1.9 kilograms (3.7–4.2 lb)

Habitat

Savannas, grasslands, woodlands, bushland; altitude 3,200 meters (10,500 ft)

Distribution

Sub-Saharan Africa (including South Africa)

Diet

Ants, termites

Reproduction

Unknown

Mating Period

May – July

Gestation Period

7 months

Weaning Period

16 weeks

Sexual Maturity

2 years

Population

Unknown

Lifespan

23 years (captivity)

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

10 to 30 kilometers (6.2 to 18.6 mi)

Group Name

Troops

Predators

Lions, leopards, hunting dogs, hyenas, pythons

Sounds

Grunts

Group Size

Unknown

Behavior

Nocturnal, solitary

Conservation Status

Least Concern

SHARE
Previous articleAndrewsarchus
Next articleWallace’s Tarsier